Kancelária sociálneho poradenstva v Prešove

19.08.2011 Prešov

V súčasnosti (od apríla 2010) implementuje Mesto Prešov projekt „Kancelária sociálneho poradenstva“, ktorý je podporený Fondom sociálneho rozvoja (FSR). Cieľom tohto projektu je zriadenie Kancelárie sociálneho poradenstva, súčasti budúcej vízie vytvorenia Sociálnej polikliniky.

Súčasťou projektu je okrem vybudovania Kancelárie sociálneho poradenstva / Sociálnej polikliniky a samotného poskytovania sociálneho poradenstva, tiež prostredníctvom ďalšieho vzdelávania zvýšiť a rozšíriť odborné kompetencie zamestnancov Odboru sociálnych služieb tak, aby činnosť Sociálnej polikliniky zodpovedala aktuálnym európskym štandardom kvality sociálnych služieb. Pomenovanie „Sociálna poliklinika“ vzniklo na stretnutiach s partnermi – poskytovateľmi sociálnych služieb na tento typ sociálnej služby.

Otvorenie pomyslených brán Kancelárie sociálneho poradenstva sa za prítomnosti primátora Pavla Hagyariho, vedúceho odboru sociálnych služieb MsÚ Mariána Baču a pracovníkov odboru sociálnych služieb, uskutoční symbolickým prestrihnutím pásky nových priestorov 23.8.2011 o 8:45 hod. na ul. Jarková 24.

Kancelária sociálneho poradenstva bude fungovať v samostatných bezbariérových priestoroch s vchodom z Jarkovej ulice 24. Služby budú poskytované na takmer 400 m2, v oddelených priestoroch zabezpečujúcich intimitu klienta pri poskytovanom odborného sociálneho poradenstva - v ktorých sa budú striedať okrem zamestnancov MsÚ aj zamestnanci partnerov – neziskových organizácií a iných inštitúcií. Samostatné priestory sú aj pre riešenie sociálnych situácii v oblasti bytovej politiky, posudkovú činnosť, terénnu sociálnu prácu a inštitút osobitného príjemcu. Sociálna poliklinika bude prístupná pre všetkých občanov mesta. Poradenské, konzultačné, informačné, asistenčné a terapeutické služby kancelárie budú poskytované bezplatne. Súčasťou poskytovaných služieb bude aj linka pomoci, ktorá bude k dispozícii v pracovných dňoch podľa zverejneného rozpisu. Činnosť polikliniky budú okrem zamestnancov MsÚ Prešov zabezpečovať aj integrovaný multidisciplinárny tím odborníkov z oblasti sociálnej práce, psychológie, posudkového lekárstva, pracovného a sociálneho práva, z oblasti služieb pre nezamestnaných. V rámci Sociálnej polikliniky budú vyčlenené miestnosti pre partnerské organizácie, venujúce sa sociálnej práci v rozličných sektoroch, aby mohli poskytovať sociálne služby pre obyvateľom Mesta Prešov priamo v týchto občanom ľahko prístupných priestoroch. V odôvodnených prípadoch budú všetky služby kancelárie poskytované v teréne, najmä v prirodzenom prostredí klientov.
Kancelária sociálneho poradenstva v číslach:
Fond sociálneho rozvoja: 130 709 eur
Rozpočet mesta: 132 435 eur
Hlavnou myšlienkou Sociálnej polikliniky je sprístupniť na jednom mieste občanom mesta, čo najväčší rozsah služieb, ktoré zabezpečuje MsÚ Prešov v rámci výkonu originálnych kompetencií obce a výkonu prenesenej pôsobnosti štátnej správy na obec na úseku poskytovania sociálnej pomoci. Náplňou činnosti Sociálnej polikliniky bude najmä riešenie hmotnej a sociálnej núdze, nezamestnanosti a s ňou súvisiacich problémov, poskytovanie informácií o všetkých formách sociálnej pomoci dostupných v meste a poskytovanie odborného sociálneho poradenstva všetkým cieľovým skupinám.

Zriadenie Sociálnej polikliniky je súčasťou snahy Mesta Prešov o skvalitnenie a zefektívnenie činnosti Mestského úradu v Prešove. V rámci Sociálnej polikliniky budú pracovníci Odboru sociálnych služieb poskytovať komplexný servis sociálnej pomoci občanom mesta Prešov, s cieľom najmä zvýšiť prístupnosť sociálnej pomoci a sociálnych služieb pre občanov. Neodmysliteľnou podmienkou naplnenie tohto cieľa je súčasne zvýšiť informovanosť občanov Mesta Prešov o týchto službách, poskytnutie kompletného servisu v rámci sociálnej pomoci občanom mesta Prešov, ale najmä zvýšenie prístupnosti sociálnej pomoci a sociálnych služieb a informovanosti o nich pre občanov. Náplňou činnosti Sociálnej polikliniky bude poskytovanie informácií vo všetkých formách sociálnej pomoci, riešenia hmotnej a sociálnej núdze, nezamestnanosti a s ňou súvisiacich problémov a poskytovanie odborného sociálneho poradenstva všetkým cieľovým skupinám.
 

Vyberte región

mark